“Abdülkerim Bardakcı Galatasaray’da Ne Yapar?”
Geçtigimiz sezon yükselen performansı ile Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray’ın radarına giren Abdülkerim Bardakcı, 7 Eylül 1994’de, Konya’da doğdu. Özellikle, sol ayaklı olması ile dikkat çeken Abdülkerim, sol stoper pozisyonunda oynamasına rağmen, yaptığı 8 gol katkısı ile (5 gol, 3 asist) dikkatleri üzerine çekti. 1.85 boyundaki stoper, kütleli ve güçlü fiziğinin yanında dribbling özelliği ile fark yaratıyor.
Peki, Abdülkerim Galatasaray’da ne yapar? Oyuncunun teknik analizine geçmeden önce, iki sezon öncesine kadar, her sene (bazen devre arası da dahil) kiralık olarak gönderildiğini ve gittiği takımlarda sürekli tercih edildiğini belirtmek gerekiyor. Zonguldak Altyapı’dan, Konyaspor Altyapı’ya geldikten sonra 6 farklı takıma kiralanıyor. Kariyer zirvesini ise İlhan Palut ile Konyaspor’da yakalayan Abdülkerim, özellikle takım ve Teknik Direktör istikrarının meyvelerini topluyor. Ayrıca sakatlık verisine ulaşamadım, neredeyse hiç sakatlanmayan bir oyuncu diyebiliriz.
Pozitif Yönleri: Sol stoper mevkiinde fark yaratan Abdülkerim, Süper Lig’de dribling (topla koşu ve adam geçme) ve build-up (oyun kurulumu) özelliği ile en çok öne çıkan isimlerden biri oldu. Oyun kurarken, pas opsiyonu yaratıldığı sürece, yüksek pas isabeti ile arkadaşlarını topla buluşturup, oyunu 3. Bölgeye taşıyabiliyor ve etkili uzun toplar atabiliyor. Comparisonator verilerine göre stoperler arasında, lig ortalamasının neredeyse 2 katı atak aksiyonunda bulunuyor. Aşağıdaki grafikte görüldüğü gibi, bir çok ofansif parametrede ve en önemlisi dribbling’de ligin çok üstünde bir stoper.
Yukarıda bahsettiğim gibi, gol katkısı da stoper ortalamasının çok üstünde. Kütleli ve güçlü (bunlar farklı terimler ama hep karıştırılır) fiziği ile kendisine alan yaratıp, yan toplarda etkili kafa vuruşlarında bulunabiliyor. Bire-bir de fiziğini kullanabilen Abdülkerim, uzun mesafede hızlanmasıyla, “izlenmesi keyifli” bir oyuncuya dönüşüyor.
Negatif Yönleri: Oyuncunun ofansif avantajları bazen sıkıntı yaratabiliyor. Boşluğu yakalayınca dribbling atmaktan çekinmeyen Abdülkerim, pozisyonunu terk ediyor. Top kaybı yaşaması halinde, Galatasaray defansı eksik ve kırılgan bir şekilde yakalanabilir. İlhan Hoca bunu düşünmüş olsa gerek, Konyaspor maçlarını izlediğimde, Hadziahmetovic’in yada bazı pozisyonlarda Soner Dikmen’in Abdülkerim’in kademesine girdiğini gördüm. Dolayısı ile, savunma kaymalarında etkili bir (Defansif Ortasaha) ile bu defo kapanabilir.
Ayrıca, Abdülkerim’in “ball-watching” (top izleme) yaptığı ve hücum oyuncusunu kovalayarak pozisyonunu kolay kaybettiğini not ettim. Ancak, Victor Nelsson gibi pozisyon alması üst düzey bir oyuncu ile bu eksiğini kapatabilir. Interaksiyonel öğrenim (birbirinden etkilenerek) Abdülkerim için çok önemli olacak. Ek olarak, bazen oyuncunun yersiz agresif hareketlerini de not ettim, bu sene 10 sarı kart gördü, bu yüksek bir rakam.
Her ne kadar eksilerinden bahsetsek de, aşağıda gördüğünüz üzere, oyuncunun defansif istatistikleri Süper Lig’in üstünde.
Sonuç olarak, tartışmasız olarak Abdülkerim geçen sezonun en başarılı yerli stoperi, ödenen bonservis ve yıllık maaşın gayet makul olduğunu düşünüyorum. Bu performansı Brezilya veya Portekiz pasaportuna sahip bir oyuncu yapsa idi, Konyaspor pazarlıkta kapıyı 10 milyon Euro’dan açardı. Abdülkerim için Galatasaray’da en büyük sınav, ileride kurulan defans çizgisine vereceği cevap. “Beli kalın” stoperlerin genel olarak kısa mesafede hızlanamadığı ve defans arkasına atılan koşularda kırılgan olduğunu hepimiz biliyoruz. Umarım Abdülkerim, Selçuk İnan ve Kerem Aktürkoğlu’ndan sonra kendisini kabul ettiren nadir yerli oyunculardan biri olur.
Alper Şahin
Çok fazla katkı vereceğini düşünmemekle birlikte. Çok fazla da kart görebileceğini düşünüyorum. Sezonluk parladı Ahmet Çalık gibi olmaz umarım.